Biografie


Tegen het eind van de opleiding en klaargestoomd om de wijde wereld in te gaan ben ik, Helen Rappold, gegroeid en heb heel veel geleerd in de wereld van vormgeven en fotografie.
Na een tijd van zo'n 4 jaar school en anderhalf jaar stage is mijn blik op fotografie toch veranderd. Als ik vroeger naar een foto keek, was ie "mooi, gaaf of bijzonder". Als ik nu naar een foto kijk zie ik "mooi licht, net niet de houding" en ga het direct technisch analyseren om er zelf wat uit te kunnen halen.

Ik heb veel geleerd op school over programma's om mee vorm te geven, handigheidjes in de fotografie en feiten. Tijdens mijn stages heb ik veel ervaring opgedaan en geleerd van de professionals.

Mijn eerste cameraatje kreeg ik toen ik een jaar of 7 was. Uiteraard vond ik geweldig om ermee te werken, maar op de een of andere manier schoot ik toch altijd mis. Het was een standaard compactcamera zonder flits, zonder zoom, en zonder scherpstelvermogen. Met de hand kon je hem aandraaien om naar de volgende foto te gaan.
Een jaartje geleden had ik hem weer uit de kast gepakt en toen besefte ik me eigenlijk wat een leuk cameraatje het was. Simpel, compact en geeft een leuk retrogevoel door de miezerige kwaliteit.
Rond het begin van de nieuwe eeuw kwam de eerste digitale camera in huis. 5 foto's maken en dan weer naar huis gaan.
Tussendoor nog wat verschillende gehad, en eigenlijk begonnen met alles vastleggen toen ik zelf een digitale camera in handen kreeg voor mijn verjaardag. Ik kwam er al gauw achter hoe leuk het is om te fotograferen! Ik besefte me toen alleen nog niet dat het ook wat voor mij zou zijn als beroep, als passie en mijn lust en leven. Ik er niet bij stilgestaan dat ik niet meer zonder zou kunnen.

Ik ben op het Grafisch Lyceum Rotterdam begonnen als Vormgever, en kwam er eigenlijk bij de introductiemodules achter dat ik verder wou gaan in deze richting. Helaas kon ik de opleiding niet direct voortzetten, en ben een jaar niet naar school gegaan. Tijdens dit jaar heb ik een half jaar stage gelopen bij JK Foto, een oude bekende van mijn vader, en tevens goede fotograaf. Ik heb hier veel geleerd, en ook al gebruikte in Photoshop, nu leerde ik hoe je het echt moest gebruiken als fotograaf. Deze stage had mij ervan overtuigd dat het niet alleen leuk was om te doen als hobby en op school, maar dat werken in deze sector absoluut bij mij hoort.
Toen ik weer naar school ging ben ik weer de opleiding gestart als Vormgever om daarna door te stromen naar Fotografie. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat ik Vormgeven interessant vind, belangrijk voor de grafische ontwikkeling en heel leerzaam.

Nu alweer aan het eind van de schooltijd gekomen en terugkijk, zie ik hoe enorm ik gegroeid ben in mijn fotografie en vooral ook mijn kijk op fotografie. Van een hobby-fotograafje met wel wat talent en aanleg, naar een echte fotograaf die ook begrijpt waar ze mee bezig is.

Het is een vak dat ik mijn levenlang zal koesteren, zowel digitaal als analoog. Digitaal is praktisch, leuk om te bewerken en geeft een goed resultaat. Dit gebruik ik dan ook voor het echte werk. Analoog is nostalgisch, diepzinnig en sentimenteel. Ik vind het leuk om als hobby met filmpjes te werken en geweldig dat ik ze zelf kan ontwikkelen.

Voorlopig ben ik nog niet klaar met deze uit de hand gelopen hobby en wil de wereld laten zien wat ik te bieden heb en het van harte met ze delen!

 
Helen Rappold